maanantai 19. marraskuuta 2012

Kielimuuri

Meillä on ollut vieraiden takia parin viikon tauko kiinankielen opiskelussa. Mutta kuulkaa kyllä on taas motivaatio kohdillaan, kun olen viime aikoina törmännyt taas kielimuuriin useammassa eri tilanteessa.
 
Tämä Shanghain ilmasto (ilmastointi sisällä ja saasteet ulkona - epäilen) ei tee hyvää iholleni, joka on kuiva päältä, rasvainen alta ja tosi ärtynyt. Ajattelin, että ongelma hoituisi helposti kuorintavoidetta ostamalla. No, hoituisi se varmasti, jos jollain olisi edes pieni aavistus siitä, mitä haluan. Ostosyritykseni Carrefourissa kaatui kielimuuriin. Kun en löytänyt ainetta itse etsimällä, yritin pyytää apua myyjältä. Aloitin pyytämällä Peeling cream ja sen jälkeen kaikkea mahdollista muutakin. Yritin selittää, että sellaista saippuaa, jossa on pieniä kiviä ja sillä saa helpotuksen kuivalle iholle (juu tiedän, epätoivoista). Ympärilläni hääri lopulta kahdeksan myyjää, mutta yhtään kuorintavoidetta ei näkynyt.

Minä ja kahdeksan myyjää... eikä yhtään kuorintavoidetta
 
 
Aika usein, jos myyjä ei ymmärrä, mitä itse asiassa haluat, he sanovat Meiyou, mikä tarkoittaa: "Ei oo" . Carrefourissa yritin etsiä kirjekuoria, mutta kuulemma Meiyou. Pienen etsinnän jälkeen löysin kuin löysinkin kirjekuoria. Se siitä Meiyousta.
 
Kasvojen lisäksi tukka on kovilla. Shanghain vesi vie kiillon (ja ei, en kuvita tätä postausta tuota yllä olevaa kuvaa lukuun ottamatta...) ja tukka harottaa hampsuna miten sattuu. En myöskään ole vielä uskaltautunut värjäämään täällä hiuksia ja juurikasvu alkaa uhkaavasti muuttua latvakasvuksi. Ystäväni ovat suositelleet yhtä paikkaa, mutta sinne pitää oikein menemällä mennä. Olisi niin kiva, jos tässä nurkilla olisi joku paikka, jossa käydä. Niinpä yritin onneani länsimaalaisen näköisessä kampaamossa. Keskustelumme sujui kutakuinkin näin:
 
Minä: Do you speak English?
Nuori neiti kipittää into piukeana luokseni.
Neiti: Yes, I speak English (kuvitelkaa tähän voimakas Aasia-aksentti)
Minä: I would like to colour my hair. Are you used to western hair type?
Neiti: What you mean?
Minä: I have quite light hair. And thin and fragile hair type. Do you know how to colour it?
Neiti: I don't understand what you mean.
Minä: Do you know how to colour, how to put dye on this kind of hair. (Osoittelen juurikasvuani)
Neiti: Yes, grey hair.
 
No ei se kyllä vielä mikään harmaa sentään ole!! Ja jos on, niin se on Shanghain veden vika...
 
Minä: I want to colour my hair. I want to dye my hair. If you put too strong colour, my hair might just turn black. Do you have gentle colours, gentle dyes for this kind of light hair? (osoittelen edelleen tukkaani).
Neiti: Oh, you want black hair?
Minä: Never mind. Thank you, bye.
 
Ymmärtänette, ettei minusta tullut tämän kampaamon asiakasta. Ja nyt taidan tehdä varauksen ystävieni suosittelemaan kampaamoon, jossa osataan englantia ja jossa olen jo onnistuneesti leikkauttanut hiukseni. Ja aikaa odotellessani pänttään tunnollisesti kiinankielen alkeita.

6 kommenttia:

  1. Käytin Shanghaissa asuessamme Esprit salonkia (esim. Super Brand Mall), Eric Paris Salonia (Hengshan Lu) ja 81 Westiä (Green Sport&Leisure Centre). Jokaiseen olin tyytyväinen.

    VastaaPoista
  2. Tokkopa sinulla nyt sentään harmaaksi hiukset ovat muuttuneet, hah hah voi ei miten hankala kun eivät puhu ja ymmärrä englantia.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi, kiitos paljon vinkeistäsi. Tuo 81West on juurikin se, jossa itsekin kävin leikkauttamassa hiukset ja siitä muillakin hyviä kokemuksia. Se ei vaan ole tässä ihan vieressä, joten yritin onneani lähikampaamossa. Espritillä keskustelu meni kutakuinkin samaan tapaan kuin tuossa postauksen kampaamossa... Ehkä pitäisi kuitenkin vaan rohkeasti kokeilla. Kasvaahan se tukka sitten takaisin ;)
    Sisi, aika harmaalta tuo väri kyllä alkaa jo näyttää ;)

    VastaaPoista
  4. Yksi elämää helpottava vinkki Shanghaissa asuvalta tuttavaltani: hän on pyytänyt kiinalaista ystäväänsä kirjoittamaan kiinaksi ohjeet sellaisen perusleikkauksen (kerran kuussa "siistimisen") varalle tyyliin: "ei mitään muutoksia, tämä on kasvanut nyt 4 viikkoa joten sen verran pois, kiitos" ja tämän lapun kanssa hän on voinut käydä missä vain lähikampaamossa, mikä nyt siistiltä ja ookoolta muuten näyttää. Hyvin on mennyt. Isommat jutut voi sitten teettää noissa luottopaikoissa.

    T. Satunnainen shanghainkävijä

    VastaaPoista
  5. West on ainakin täkäläisten suomalaisten suosiossa! Heillä on liike myös täällä Puxissa, Raquet Clubin luona. Sinne minunkin pitäisi suunnata hyvin pikaisesti, koska se, mikä tyvestä paljastuu ON harmaata!

    VastaaPoista
  6. Satunnainen Shanghainkävijä, kiitos vinkistäsi! Loistoidea. Alkoi hymyilyttää, kun kuvittelin itseni kera ison kasan erilaisia lappuja myös Carrefouriin ja muihin kauppoihin. Tätähän voisi nimittäin jatkojalostaa myös muuhun asiointiin. Tähän asti olen vain yrittänyt piirtää (pumpulipuikot sain piirtämällä, kuorintavoidetta en ;) )

    Marita, jos siellä juuressa on harmaata, niin se on Shanghain vesi, joka sen aiheuttaa! ;)
    Tuolla 81Westissä kävin kerran leikkauttamassa ja siellä asiointi sujui englanniksi ja leikkaus sujui hyvin. Meitä lähin on Jingqiaossa, joten sinne täytyy mennä varmaan sitten värkäyttämäänkin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.